Råd om energisparing

1. 20oC om dagen og 17oC om natten er høy nok innetemperatur for de fleste. Kontroller temperaturen. Du sparer ca. 5 % av fyringsutgiftene for hver grad du senker temperaturen. Har du elektriske varmeovner i tillegg til sentralvarmeanlegg, lønner deg seg å ha et felles energi-
styringssystem der el-ovnene er med.
2. La ikke ubrukte rom stå fullt oppvarmet. Bruk sparelyspærer der dette er praktisk. Monter fotoceller på utelys og slokk lys i rom som ikke er i bruk.
3. Gjennomtrekk i 5 minutter er bedre enn et vindu åpent over lengre tid. I løpet av 5 minutter er all luft skiftet ut uten at rommet er nedkjølt.
4. Skyll all oppvask i kaldt vann i stedet for varmt. 50oC varmt vann til oppvask er tilstrekkelig. Monter blandeventil på varmtvannsberederen.
5. Ved å dusje i stedet for å ta karbad, sparer du 3/4 av energien. Bruk vannsparedusj som bare bruker 9 - 11 ltr/min.
6. Bruk ikke oppvaskmaskin eller vaskemaskin før den er fylt opp. Sammenlign energiforbruket neste gang du kjøper "hvitevarer", særlig kjøleskap og fryseboks.
7. Husk å rime av kjøleskap og fryser regelmessig. Temperatur i kjøleskap bør være 6 - 7oC og i fryser -20oC.
8. Det er lønnsomt å ha et godt isolert hus. Å etterisolere f.eks. loft er som regel svært lønnsomt.
9. Har du åpen peis, bør spjeldet være lukket etter bruk. Da hindrer du kald luft i å trekke inn i rommet. La ikke kjøkkenventilatoren stå unødig på.
10. Har oljebrenneren fått regelmessig ettersyn ? Husk å feie kjelen før serviceteknikeren kommer på besøk.
11. Sørg for at vinduer og dører er tette. Ellers kan 10 - 15 % av varmen gå tapt den veien. Bruk gode tetningslister.
12. Husk at gode venner som kommer på besøk ikke bare har hjertevarme. De har også kroppsvarme. Reduser tilført effekt i rom hvor det er mange personer tilstede samtidig.